- +Er zijn draden zichtbaar op rietendak te zien wat nu?
Mos wordt verwijdert (rietendak wordt gekamt), en we trekken riet +/- 30 cm terug en stoppen nieuw riet tussen en als laatst kloppen we dit weer strak op.Dus uw rietendak hoeft niet persé vernieuwd te worden.
- +Spuiten tegen mos en algen hoe zit dat?
De rietdekker kan alles wat op het dak zit er af halen, maar datgene wat nog tussen de stengels aanwezig is, kan de rietdekker niet verwijderen. En juist die resten kunnen aanzienlijk snel weer voor nieuwe aangroei zorgen, zodat uw dak binnen een korte tijd weer aan scheren/kammen of krabben toe is. Wanneer een dak gespoten wordt na de reinigingsbeurt van de rietdekker, wordt ook tussen de stengels het dak schoon wat een veel mooier dak geeft en dus ook droger (langere levensduur). Ook kan een dak preventief gespoten worden, maar de structuur moet wel open zijn, zodat er in principe tussen iedere stengel gespoten kan worden. Wanneer een dak regelmatig gespoten wordt blijkt het onderhouden duidelijk veel minder vaak nodig, waardoor er ook minder riet van het dak af wordt gehaald. Dit betekent een langere levensduur, een forse kosten besparing EN een mooie uitstraling van uw pand door een schoon dak!
- +Welke Rc-waarden kan ik met een rieten dak behalen?
Een traditioneel gebonden (op panlatten) rieten dak heeft een minimale Rc-waarde. Een schroefdak gebonden op bijvoorbeeld een OSB, triplex of spaanderplaat van circa 19mm heeft een Rc-waarde van 1,50 m2 K/W. Afhankelijk van de ondercontstructie zijn er met de schoefdakmethode relatief eenvoudig Rc-waarden te behalen van meer dan 4,00 m2 K/W.
- +Is een schroefdak duurder dan een traditioneel gedekt dak?
Nee, dat maakt niets uit. Het kost U enkel de isolatieplaten, want de ondergrond waarop gedekt wordt staat altijd los van de offerte. ( U kiest er voor dit zelf te doen, of de rietdekker regelt een timmerman ). Een schroefdak is zelfs sneller te maken dan een traditioneel dak, omdat er overal geschroefd kan worden, en er geen rekening gehouden hoeft te worden met de rietlatten. Echter: de schroeven op draad die hiervoor gebruikt worden, zijn duurder dan de binddraad die bij een traditioneel dak gebruikt wordt. Dit heft elkaar op en vandaar de vergelijkbare prijs.
- +Wat kost rieten dak?
De meeste rietdekkers hanteren een m2-prijs. De adviesprijs van De Vakfederatie Rietdekkers ligt momenteel op € 91,– per m2. ( Exclusief B.T.W. ) Voor dit bedrag kunt U een kwalitatief goed gedekt dak verwachten. U kunt het beste bij 2 of 3 rietdekkers een vrijblijvende offerte aanvragen, en dan vergelijken. Let op: Soms is de m2 prijs goedkoper, maar dan moet U de extra uren aan bv dakkapellen of breeuwkanten bij betalen. Uiteindelijk bent U dan vaak duurder uit. Wij hanteren de adviesprijs bij een dak met rechte vlakken. Wanneer er veel dakramen, kapellen, schildjes, doorvoeren, breeuwkanten o.i.d. aanzitten, is de prijs een paar euro duurder vanwege de arbeidsintensiviteit van het te maken dak. Vraag ook eens naar de dakdikte: Een rietdekker die een dak 25 cm. dik maakt, heeft minder bossen riet per m2. nodig dan een rietdekker die een dak van 30 cm. dikte maakt. Zijn m2-prijs zal goedkoper zijn, maar het dikkere dak blijft echter wel jaren langer liggen en daar zit uiteindelijk Uw winst in.
- +Heeft de hellingshoek van het rieten dak invloed op de levensduur?
Ja! Een dak wat vlakker ligt dan 40 graden, kunnen wij niet met garantie op een lange levensduur leggen. Bij een vlak dak is de waterafvoer verre van optimaal. Het regenwater blijft te lang op het riet liggen en stroomt niet naar beneden, maar zakt tussen de stengels het pak riet in. Hierdoor zal de toplaag eerder broos worden en rotten. Hoe steiler het dak, hoe beter. Boven de 45 graden kunt U er per extra graad een jaar bijtellen.
- +Hoe zit het met brand veiligheid?
Met hedendaagse dakconstructies word rekening gehouden met brandpreventie, uw dak constructie word uitgerust met brandwerende platen die de zuurstof van het brandwerende materiaal afhoud. Het dak kan worden ingespoten met een brandwerende coating. Er word vaak gedacht dat een rietendak brandgevoelig is. Uit statistieken blijkt dat dit gelukkig niet het geval is. Voor meer informatie over dit item verwijzen wij u naar de website van de vakfederatie of neemt u contact met ons op.
- +Rieten daken en onderhoud hoe zit dat?
Preventief onderhoud is voor een rieten dak altijd een goed idee. Het is goed om het dak te onderhouden om zo te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Wanneer storm- of vogelschade optreedt, zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade. De laatste jaren hoort hier ook de bestrijding van algen en mossen bij.Ervaringen met algen -(en mos) bestrijding leveren zeer goede resultaten op volgens het principe: Houdt het dak zo schoon mogelijk, dan blijft het dak ook zo droog mogelijk hoe droger het dak, des te langer de levensduur. De daken die groen beginnen uit te slaan, worden bij droog weer met een algen- bestrijdingsmiddel behandeld. De oplossing wordt over het dak verneveld. Dit doodt de algen (en mossen) waardoor het dak gemiddeld droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Het betere uiterlijk is een extra bonus. Worden algen niet op tijd bestreden moet men uiteindelijk het tienvoudige uitgeven voor groot onderhoud. Het dak moet dan worden schoongemaakt en afgeklopt.
Na groot onderhoud en/of schoonmaken van het dak moet altijd direct een algwerende behandeling worden uitgevoerd. Anders is het dak na een jaar weer totaal begroeid, door het uitgroeien van de achtergebleven stukjes alg en mos. Ook bomen en struiken rond het huis moeten binnen de perken gehouden worden. Ze geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind.
Indien u meer wilt weten over onze onderhoudscontracten of een offerte wilt ontvangen neemt u dan gerust contact met ons op.
- +Kan verkleuring van riet worden tegengegaan?
Nee, helaas niet. Alle riet dat aan zonlicht wordt blootgesteld zal in 2 jaar verkleuren tot een grijsbruine tint. Dit betekent ook dat verschil in kleur van de onderlinge bossen, een zogenaamd “dambordpatroon”, binnen 2 jaar niet meer te zien zal zijn. Een dambordpatroon in een nieuw gedekt dak met gezond riet is een normaal verschijnsel. Wel bestaat er een groot verschil tussen schoon riet en riet waar een laag alg opzit. Het laatste is smerig zwart. Een schoon dak ziet er ook in grijsbruine staat mooi uit.
- +Hoe lang gaat een rieten dak mee?
De levensduur van het rieten dak hangt af van ontzettend veel factoren die allemaal op hetzelfde moment een rol spelen onder anderen:
– het gebruikte riet;
– de hellingshoek van het dak;
– het vakmanschap van de rietdekker;
– de ligging van het pand;
– de gekozen bouwkundige constructie.Het maken van een goed rieten dak met een zo hoog als mogelijke levensduur is een samenspel tussen architect, bouwer, rietdekker en eigenaar. Indien een goed ontwerp, op de juiste wijze gebouwd, door de rietdekker volgens de eisen en met een eerste soort riet gedekt, en door de gebruiker van het pand zorgvuldig onderhouden wordt, dan haalt men een lange levensduur. Maakt de architect echter een slecht ontwerp (bijv. onvoldoende hellingshoek) dan kan de rietdekker er nog zulk goed riet op maken, de levensduur zal altijd minder zijn dan bij een voor het rieten dak zeer goed ontwerp.
Een rieten dak, mits goed ontworpen, vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur zou minimaal 25 jaar moeten zijn. Maar 40 jaar of langer is geen uitzondering. Garanties voor een bepaalde levensduur zijn echter zelden te geven. De levensduur hangt daarvoor veel te veel van incidentele factoren af. Factoren die de rietdekker niet allemaal in de hand heeft. Het meest bepalend is zonder enige twijfel de hellingshoek van het dakvlak. Ook onderhoud speelt een steeds belangrijkere rol bij het behalen van een optimale levensduur.